Sunday, March 13, 2011

Basa - lički sir



Da mi je netko nekad rekao da ću sama raditi domaći sir rekla bi mu da je lud i da nema šanse da se s tim zezam kod kuće. Ali da mi je rekao da će to biti ovako jednostavno sigurno bih odmah pristala. Zbilja ide brzo i bez ikakve muke. Po želji ga možete napraviti mekšeg da bude fin kremast za mazanje ili tvrđi da bude za kolače, pite.


Sastojci

1 l punomasnog mlijeka
1 dcl kiselog vrhnja
soli po okusu


Priprema

1. Mlijeko se prokuha i kad se malo smlači, doda mu se kiselo vrhnje (dakle mlijeko se ostavi malo stajati da se vrhnje ne dodaje odmah u kipuće) i promiješa se. Posuda se omota krpama i pokrije poklopcem da što duže drži toplinu. Obično je dovoljno 24 sata.

2. Kad se ukiseli tako da je tvrdo kad se posuda protrese, sve pretresemo u cjediljku na kojoj je gaza ili krpa da se sir ocijedi. Mekoća odn. tvrdoća sira ovisi o tome koliko ga dugo držite da se cijedi. Ako želite fini kremasti sir za mazanje onda ćete držati kraće, a ako želite suhi sir onda ćete držati duže, tj. dok se sva sirutka ne ocijedi.

3. Kad se sir iscijedio, istrese se u zdjelu. Dodatkom soli on dobiva onaj famozan okus finih mazivih sireva. Dakle solite po malo imiješate i isprobavate dok dobijete vama odgovarajući okus.

Od ove količine sastojaka ja sam dobila oko 250ml sira.





4 comments:

  1. Odličan recept. I ja sam se spremala domaći sir da napravim, ali sa limunom, a ovaj mi deluje bolje. Super

    ReplyDelete
  2. Hey, danke schön^^. In echt ist die aber nicht so toll. LG :)

    ReplyDelete
  3. Jos nikad nisam pravila domaci sir jer sam i ja uvijek bila misljenja da je to kompliciran proces. Sve do sada :) Recept je super, i moracu obavezno da ga isprobam!

    Lijep pozdrav!
    Tanja

    ReplyDelete
  4. Dobar post i super slika!
    Lp, eno-gastro-mama

    ReplyDelete