
Internet je pun recepata za rižota, ali evo i mog u moru svih. Ovo se stvarno često nađe na našem stolu jer svi volimo rižu. Rižoto se zbilja može praviti u raznim kombinacijama, s mesom, s povrćem, gljivama, morskim plodovima, ali ja sam uvijek nekako za najprovjereniju verziju, ovu s piletinom.
Recept sam davno objavila na Coolinarici i tamo možete pronaći orginal. Priprema je zaista jednostavna, a dobijete brzi i prefini ručak.
Sastojci
700 g piletine (pola pileta ili po želji)
250 g bijele riže
1 srednje velika glavica crvenog luka
2 srednje velike mrkve
1 komadić celera
200 g smrznutog graška
1 l vode
Začini
2 žličice Vegete
1/2 žličice soli
po želji bijelog ili crnog papra
1 žlica ulja
Priprema
1. Na toplo ulje baciti crveni luk isjeckan na sitne kockice. Pustiti da malo omekša, pa mu dodati mrkvu i celer isjeckane na kockice (otprilike velicine kao zrna graška). Prodinstati kratko.
2. Meso izrezati na sitnije komadice, oprati i dodati mješavini luka, mrkve i celera. Začiniti i preliti sa 6 dcl vode, tj. da sve bude prekriveno vodom. Kuhati oko pola sata da krčka.
3. Kada je meso na pola kuhano, dodati rižu (predhodno samo malo ispranu pod mlazom vode) i grašak. Preliti sa jos 4 dcl vode i mijesati povremeno da se riža ne zalijepi za dno posude. Sve zajedno kuhati još oko 20-30 minuta.
4. Poslužiti uz zelenu salatu.

Meni je kod rižota bitno da je sočan, tako da je vrlo važno da riža ima dosta vode u tijeku kuhanja, a najbitnije je da se ne pusti da riža upije svu vodu. Kad je riža već kuhana, a nije popila svu vodu ja obavezno iskljucim štednjak da sva voda ne pokuha. Grašak možete staviti, a i ne morate, ni ja ga ne stavljam uvijek, ali volim ga jer da ovo lijepo proljetno šarenilo kompletnom obroku.
ne mogu virovat kako je ova zadnja fotka dobra... čini mi se k'o da je ispred mene na stolu... samo čeka da zagrabim :-D
ReplyDeletei meni je šarenilo primamljivo :-)
Baš sam danas kuhala rižoto po tvojem receptu i super fino je ispao :D Samo što sam ja koristila zamrznuti mix graška i mrkve. Odličan, a jednostavan recept :)
ReplyDeleteHvala ti puno :)
ReplyDeleteLepa ideja sta spremiti za rucak, sve sastojke volim :)
ReplyDelete