Wednesday, February 23, 2011

Pileći rižoto



Internet je pun recepata za rižota, ali evo i mog u moru svih. Ovo se stvarno često nađe na našem stolu jer svi volimo rižu. Rižoto se zbilja može praviti u raznim kombinacijama, s mesom, s povrćem, gljivama, morskim plodovima, ali ja sam uvijek nekako za najprovjereniju verziju, ovu s piletinom.




Recept sam davno objavila na Coolinarici i tamo možete pronaći orginal. Priprema je zaista jednostavna, a dobijete brzi i prefini ručak.




Sastojci

700 g piletine (pola pileta ili po želji)
250 g bijele riže
1 srednje velika glavica crvenog luka
2 srednje velike mrkve
1 komadić celera
200 g smrznutog graška
1 l vode

Začini

2 žličice Vegete
1/2 žličice soli
po želji bijelog ili crnog papra
1 žlica ulja






Priprema

1. Na toplo ulje baciti crveni luk isjeckan na sitne kockice. Pustiti da malo omekša, pa mu dodati mrkvu i celer isjeckane na kockice (otprilike velicine kao zrna graška). Prodinstati kratko.

2. Meso izrezati na sitnije komadice, oprati i dodati mješavini luka, mrkve i celera. Začiniti i preliti sa 6 dcl vode, tj. da sve bude prekriveno vodom. Kuhati oko pola sata da krčka.

3. Kada je meso na pola kuhano, dodati rižu (predhodno samo malo ispranu pod mlazom vode) i grašak. Preliti sa jos 4 dcl vode i mijesati povremeno da se riža ne zalijepi za dno posude. Sve zajedno kuhati još oko 20-30 minuta.

4. Poslužiti uz zelenu salatu.




Meni je kod rižota bitno da je sočan, tako da je vrlo važno da riža ima dosta vode u tijeku kuhanja, a najbitnije je da se ne pusti da riža upije svu vodu. Kad je riža već kuhana, a nije popila svu vodu ja obavezno iskljucim štednjak da sva voda ne pokuha. Grašak možete staviti, a i ne morate, ni ja ga ne stavljam uvijek, ali volim ga jer da ovo lijepo proljetno šarenilo kompletnom obroku.

4 comments:

  1. ne mogu virovat kako je ova zadnja fotka dobra... čini mi se k'o da je ispred mene na stolu... samo čeka da zagrabim :-D
    i meni je šarenilo primamljivo :-)

    ReplyDelete
  2. Baš sam danas kuhala rižoto po tvojem receptu i super fino je ispao :D Samo što sam ja koristila zamrznuti mix graška i mrkve. Odličan, a jednostavan recept :)

    ReplyDelete
  3. Lepa ideja sta spremiti za rucak, sve sastojke volim :)

    ReplyDelete