Tuesday, March 8, 2011

Riba u foliji



Evo jednog prigodnog receptića, budući da je sutra Pepelnica i većina nas će jesti ribu na ovaj ili onaj način. Dugo sam na netu švrljala i tražila neki fini, a jednostavni recept za ribu koja nije klasično pržena, pečena ili kuhana. I naišla na ovaj tete Anke, koji je stvarno savršen. Mi Slavonci samo šarana priznajemo za ribu :D pa sam se čak bojala da nam se ovo neće svidjeti jer je poprilično mediteranske prirode, ali baš naprotiv, svi sastojci su sklopljeni odlično. Glavni i odgovorni sastojak da ova riba bude tako fina je Meggle maslac sa začinskim biljem. Njega možete kupiti u svim trgovačkim lancima. Riba može biti po vašem izboru, pastrva, oslić, škarpina.





Sastojci

5-6 kom ribe (svježe ili odmrznute)
1 kom Meggle maslac sa začinskim boljem
5-6 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol
krumpir
alu folija

Priprema

1. Svježu ribu očistiti, smrznutu odmrznuti, oprati i dobro osušiti. U posudu staviti kuhati oguljeni krumpir izrezan na veće kocke.

2. Ribu natrljati solju, a maslac izrezati na kolutiće. Foliju nakidati na komade malo veće od ribe i ispod svakog komada ribe i na svaki komad staviti dva-tri kolutića maslaca.

3. Svaki komad ribe politi s malo malsinovog ulja i posuti sa sitno nasjeckanim češnjakom. Svaki komad zamotati u foliju da nista ne može iscuriti i da se riba peče u vlastitom soku zajedno s maslasem i maslinovim uljem.

4. Peći na 180°C 30-40 minuta ovisno o veličini ribe i o vašoj pećnici.

5. Kad je riba "kuhana" svaki komad folije malo razmaknuti da se riba odozgo malo zapeče. Kad je riba pečena pripaziti da umak ne iscuri iz folije.

6. Poslužiti uz kuhani krumpir preliven umakom u kojem se pekla riba, koji daje posebno finu aromu.




No comments:

Post a Comment