Saturday, February 26, 2011

Krumpiri na pole


Tipično slavonsko jelo koje je valjda svaki Slavonac barem jednom jeo. Doduše, moram priznati da dok se nisam udala i doselila u Našice, nikada ovo nisam jela. Ne znam zašto nisam, možda se ni ne sjećam. Uglavnom, tko ovo jednom proba sigurno će odmah zavoljeti jer je jednostavno savršeno. Nema neke pretjerane mudrolije niti je teško za napraviti, samo trebate vruću pećnicu.



Sastojci

krumpir (malo veći ili po želji)
dimljenu slaninu
sol
vegeta
luk





Priprema

Krumpir obavezno dobro oprati izvana i prerezati po pola (ne guliti koru). Poredati u malo pouljenu tepsiju s korom prema dolje te posoliti i povegetiti (po želji). Slaninu izrezati na tanke i dugačke ploške i poredati po krumpirima. Peći na 200°C dok krumpiri ne porumene. Slaninu tokom pečenja jednom preokrenuti te kad ona porumeni izvaditi ju iz pećnice (bude gotova prije krumpira). Poslužiti uz svježi posoljeni luk i kruh.

7 comments:

  1. ili slaninu na sitno pa ubaciti pred kraj...bude fino ako staviš na svaku polu malo maslaca...mislim...kombinacije je milijun...obožavam ovo jelo (kirshna)

    ReplyDelete
  2. I ja stavim maslaca, ali ne uvijek, tj. kad ga imam u frizideru :D

    ReplyDelete
  3. ajme, ovo mi stoljećima nije palo na pamet... hvala na ideji za savršen obrok :-D

    ReplyDelete
  4. Congratulations Irena. You won my giveaway!!! Please email me your mailing address.

    ReplyDelete
  5. a vidi ovo, osvojila si giveaway, čestitam :-D

    ReplyDelete
  6. Da da, Katy Perry OPIće <3 Ne mogu vjerovat koja puka sreca :)

    ReplyDelete
  7. masno ali slasno.. :) pravo domaće jelo.. :)

    ReplyDelete