Saturday, March 5, 2011

Tagliatelle s piletinom i šampinjonima



Ovaj recept šaljem ovomjesečnoj domaćici igre Ajme koliko nas je! Valentini s bloga Tina's Cookings, koja je za temu izabrala vino. Ja osobno nisam neki pretjerani ljubitelj vina u hrani, ali sve dok se koristi u nekim normalnim količinama i ne osjeti se pretjerano, može. Ako se već radi o vinu za piće, onda ono mora biti slatko, uglavnom neko desertno vino. Moje najdraže vino je Izborna berba vinarije Feravino Feričanci.
Recepata umaka za tjesteninu nikad dosta. Vjerujem kako ni ovaj neće biti na odmet.

Sastojci

400 g tagliatella (domaće ili kupovne)
250 g pilećih prsa
100 g dimljene slanine
250 g svježih šampinjona
100 ml bijelog vina
250 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica vrganja u prahu
1 žlica ulja
1 žlicica mljevene slatke paprike
po želji soli
papra
chillija
100 ml vode za podliti


Priprema

1. U lonac s vrelom posoljenom vodom staviti tjesteninu i kuhati po uputama na pakiranju. Ja sam koristila domaću, a njoj treba znatno manje vremena da se skuha.

2. Za to vrijeme u posudi zagrijati ulje i na njega dodati slaninu narezanu na trakice. Pržiti ju 2-3 minute.

3. Pileća prsa izrezana na sitnije kockice dodati slanini i pirjati nekoliko minuta dok ne pobijeli i malo omekša. Podliti s malo vode da se ne lijepi za dno posude.

4. Zatim dodati vrganje u prahu i kratko ih prokuhati. Kada vrganji puste svoj miris, uliti bijelo vino i izmiješati. Dodati šampinjone izrezane na četvrtine (ako su veći izrezati na komadiće otprilike veličine kao i pileća prsa). Začiniti solju, paprom, mljevenom paprikom i chillijem.

5. Dalje kuhati dok pola tekućine ne ispari, te preliti s vrhnjem za kuhanje. Izmiješati sastojke i pričekati dok se umak malo zgusne. Kad se dovoljno zgusne umak je gotov.

6. Kuhanu ocijeđenu tjesteninu preliti s umakom i dobro promiješati. Višak umaka će tjestenina upiti.





Slanina da jedan dosta pikantan šmek umaku, stoga nemojte pretjerati sa solju. Ako slaninu ne volite, možete ju i izbaciti. Neće umanjiti finoću ovog umaka. Umjesto slanine slobodno možete dodati pola glavice crvenog luka.

6 comments:

  1. Mmmm .. kako ovo fino izgleda, a mislim da je i preukusno.

    ReplyDelete
  2. Obožavam raditi domaću tjesteninu.. i nikad mi ne ide u glavu dok ljudi vele da nemaju vremena i živaca za izradu svoje domaće.. Ako za išta, za to ću uvijek imati živaca..
    Iako znam da nije baš pohvalno često jesti tjesteninu, ova tvoja izgleda fantastično!! (btw- odlične fotke!)

    ReplyDelete
  3. Meni zbilja ne predstavlja nikakav problem napraviti domacu, to sam izgleda naslijedila od bake :) A još kad je muš oduševljen, nema većeg gušta...Moram priznat da smo i muz i ja veeeeeeeliki ljubitelji tjestenine i da se na našem stolu nađe i prečesto :D

    ReplyDelete
  4. Ijuju! Eto i mene kod tebe! :))

    ReplyDelete
  5. MMMMMmmmmmmm
    Pa gde me nadje, moje omiljeno jelo. Nisam ga do sada jos uvek spremala ali cu iskoristiti ovaj tvoj recept.
    Kiss!

    ReplyDelete