Wednesday, March 23, 2011

Najlakše i najbrže knedle sa šljivama



Priznajte da kad pomislite na knedle odmah vidite hrpu posuđa, brašna posvuda, guljenje krumpira...Uglavnom preveliki posao za nešto što se jako brzo pojede. Kako svi živimo poprilično užurbanije nego kako su živjele naše bake, tako su se i recepti za pojedina jela prilagodila vremenu u kojem živimo. Knedle su jedno od njih. Kao mala sam ih jako voljela jesti i baka i mama su ih često radile. Kad je dođao red na mene da ih i sama isprobam uvijek sam baš zbog svega gore navedenoga nekako izbjegavala taj podhvat. Ali onda sam naišla na ovaj divni brzinski recept na Coolinarici i otad knedle više nisu problematično jelo.


Sastojci

120 gr instant pire krumpira iz vrećice
400 ml hladne vode
2 žlice ulja
1 jaje
200 gr brašna
prstohvat soli

šljive
kockice šećera
krušne mrvice


Priprema

1. Redom kojim su ispisani, sastojci se stave u posudu i umijesi se tijesto, možete ručno ili uz pomoć miksera. Dobije se srednje tvrdo tijesto koje oblikujete u valjak.

2. Nožem rezati kolute debljine 1-1,5cm i u njih stavljati ili cijele ili presječene šljive u koje ste stavili pola kockice šećera. Ja osobno ponekad stavim šećer ponekad ne. Ako ga ne stavim odmah pošećerim sve skupa kad mi je jelo već u tanjuru. Tako da izbor prepuštam vama.

3. Stavljati smotane knedle u vodu koja kuha te ih kuhati dok ne isplivaju na površinu.

4. Gotove knedle ocijediti od vode i stavljati ih u tavu sa preprženim krušnim mrvicama na malo ulja. Uvaljati ih u mrvice.


Mi knedle volimo jesti pošećerene i uz malo kiselog vrhnja.




Od ove količine sastojaka ispadne oko 12-15 knedla, ovisno o tome koliko debelo režete tijesto.

6 comments:

  1. Obožavam knedle sa šljivama!
    Sve pohavel za odličan blog, fotografije i recepte.
    Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Knedle sa sljivama bas volim (jesti, a ne praviti;) Izgledaju savrseno Irena!

    ReplyDelete
  3. Tanja, nakon ovog recepta trebali bi ih zavoljeti raditi jer je zbilja prejednostavno :)

    ReplyDelete
  4. Looks yummy. Too bad I don't understand a thing :)

    ReplyDelete