Tuesday, February 22, 2011

Pizza



Svako od nas sigurno ima neki tajni sastojak ili neku malu tajnu za dobru pizzu. Ja osobno nemam, ali zato postoji jedan odličan recept za odlično domaće pizza tijesto. Dugo mi je trebalo da se odvažim i sama ga napravim (švercala sam se s gotovim tijestom iz trgovine) jer sam se bojala kvasca. Ne znam zašto, ali bila sam uvjerena da će mi nešto krenuti po zlu i da tijesto neće uspjeti. Međutim, bila sam totalno u krivu. Moje prvo domaće pizza tijesto je ispalo jednostavno savršeno! I svima koji se dosad niste usudili sami napraviti tijesto za pizzu svakako ga preporučam. Recept nije moj, ali moram ga objaviti jer je jednostavno predobar da bi se čuvao "pod ključem". Orginal možete pronaći na Coolinarici. Ja sam ga radila po orginalu bez ikakvih izmjena, osim nadjeva.




Sastojci (za dvije okrugle pizze)

Za tijesto

20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog
kvasca)
2-3 žlice tople vode
1 žlicica šećera
320 g glatkog brašna
1 žličica soli
2-3 žlice maslinova ulja
oko 200 ml tople vode

Za nadjev (možete ga napraviti po želji, ali ja najčešće radim sa slijedećim sastojcima)

200 ml pasirane rajčice (začiniti solju, paprom, origanom, malo šećera da ne bude prekiselo)
200 g sira ribanca
150 g šunke za pizzu
150 g salami kobasice
1 mala limenka šampinjona
1/2 male limenke kukuruza šećerca
origano
masline


Priprema

1. Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šecer i pustite da odstoji oko 5 minuta na
toplom mjestu.

2. Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te dodajuci toplu vodu umijesite mekano
tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči
(oko 30 minuta).

3. Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa (2 okrugla kalupa ili 1 originalni lim iz
pecnice).

4. Tijesto premažite pasiranom rajčicom, poslažite šunku i kobasicu, rasporedite šampinjone i kukuruz, te pospite sirom. Začinite origanom.

5. Pizzu pecite oko 15 minuta na temperaturi od 200 °C.




Pizzu najbolje poslužite toplu. Iako, moram priznati da mi je jaaaako slatka kad se ohladi, pogotovo ako koji komadić ostane za sutra.

2 comments:

  1. Želim ti sve naj u kreiranju bloga :)
    Pizza je moje najdraže jelo i vrlo je jednostavna za pripremu što mnogo ljudi ne zna.
    Hvala što si me posjetila :)

    ReplyDelete
  2. jel'da !?
    nema ništa slađe nego kad se probudiš i smažeš hladan komad pizze (ili koju palačinku) od večare :-)

    ReplyDelete