Sunday, September 18, 2011

Rafaelo kuglice

Znaaam, znaaam, nije me dugo bilo, ali bilo je nastupilo neko sušno razdoblje, a iskreno, nešto mi se nije ni dalo pisati. Nadam se da je to sada završilo i da se opet bacam na posao i piskaranje. Nemojte mi zamjeriti. Vjerujem da se svakoj blogerskoj duši to dogodi bar jednom u karijeri pisanja bloga. 

Buduci da me dugo nije bilo odlučila sam malo zasladiti to propušteno vrijeme jednim odličnim slatkim receptom. Sigurna sam da je svaka od nas u svojoj kolačarskoj karijeri bar jednom napravila rafaelo kuglice, po ovom ili onom receptu. Onda sigurno i znate da je "pravom" rafaelu glavni sastojak mlijeko u prahu. U ovom receptu ga nema, ali to nikako ne umanjuje njegovu finoću. 

Nego, dosta naklapanja, krenimo mi na recept.




Sastojci

Smjesa:

500 ml mlijeka
15 žlica šećera
10 žlica gustina 
250 g maslaca
200 g kokosa
2 vrećice vanilin šećera

Ostalo:

200 g prženih lješnjaka
100 g kokosa
papirnate košarice




Priprema

1. Gustin, šećer i malo mlijeka umiješajte da dobijete smjesu kao kad pravite puding.

2. Mlijeko zakuhajte i kad zavrije, maknite s vatre, primješajte smjesu šećera i gustina, te skuhajte gustu kremu. Ohladite.

3. Kad se smjesa ohladila, dodajte joj izrađeni maslac i dobro promiješajte, te dodajte kokos.

4. Lagano mokrim rukama pravite male kuglice, u sredinu svake stavite prženi oguljeni lješnjak, te uvaljajte ih u kokos .


5. Poslužite ih u papirnim košaricama, dobro ohlađene.







Da, dobro ste procitali, u ovim rafaelo kuglicama nema mlijeka u prahu, ali to zaista ne umanjuje njihovu finoću, vjerujte mi na riječ.

13 comments:

  1. Volim ih jako i imam neki recept sa mlijekom u prahu, ali davno je to bilo kad sam ih radila..Inače u Plodinama sam vidjela oblatne (kuglice) baš za izradu rafaela...

    ReplyDelete
  2. krasne su! neka si se ti nama vratila :) Ja najčešće radim te kuglice upravo po ovakvom receptu, rijetko kad s mlijekom u prahu

    ReplyDelete
  3. Drago mi je da si ponovo sa nama:) Tvoje kuglice su prekrasne, sviđa mi se način kako si ih prezentirala. Moram pohvaliti i osvježeni vizualni identitet bloga,baš mi se sviđaju cvjetni motivi i boje, krasno!

    Pusa:)

    ReplyDelete
  4. Hvala vam cure :)

    @Nado i ja sam vidjela, ali nisam jos isprobala te oblatne...Iskreno, ne znam kako bi radila ovakav rafaelo s njima...Mislim da bi morao biti kao orginal, s onom kremom u sredini...

    @Tamara, ovaj Milicin recept se meni pokazao kao najukusniji i ne planiram ni probati raditi s mlijekom u prahu, koje mi je, izmedju ostalog, preskupo...

    @Zondra, hvala ti na lijepim riječima...Blog je uređen ljetos, a uskoro cu ga opet malo redizajnirati u jesensko ruho :)

    ReplyDelete
  5. Već sam se počela pitati kamo si nestala. A vratila si se s odličnim receptom! Kuglice su ti savršeno oblikovane i posebno mi se sviđa fotka sa žabicom.

    ReplyDelete
  6. glavno da je suša prošla ;-D
    obožavam rafaelo, morat ću probat i ovou verziju :-)

    ReplyDelete
  7. Jesi,nedostajala si.Ali kad se pojavis sa ovakvim receptom..sve ti je oprosteno;)
    Salim se,ma znamo svi koji blogujemo da s vremena na vreme nastupe 'suse".Nista stra..sve to prodje.Mi smo tu;)sno

    ReplyDelete
  8. Fantastične kuglice i prelepe fotkice!

    ReplyDelete
  9. Ja nemam osjecaj da si nestala jer si aktivna na forumu, ali da fale receptici - fale :)
    Fotke su super, ja vise volim Ferrero Rocher of Raffaela, pa cekam da i za to izbacis recept ;)

    ReplyDelete
  10. Biberče, ima recept i za njih, al još ih se nisam odlučila raditi...Ako ne prije, bit će oko zimskih blagdana :)

    ReplyDelete
  11. Super recept! Tolko su me primamili da ih idem odmah sutra probati ispeći :D

    ReplyDelete
  12. Jao, obožavam kad mi ih majka radi, sama još nisam probala! Pratim te definitivno :)

    ReplyDelete
  13. Morat ću ovo probat napravit bez mlijeka u prahu, obožavam Raffaelo kuglice

    ReplyDelete