Ovaj post danas je pomalo poseban. Radila sam ovaj gulaš za našu godišnjicu braka, treću, koja je baš danas. Uvijek vodimo borbu oko toga što ćemo jesti za ručak, pa ni danas nije bilo ništa drugačije, ali smo se ipak nekako dogovorili. Ovaj gulaš sam prije nekoliko mjeseci probala kod jedne prijateljice. Njen muž je to kuhao za ručak, a ja sam se tamo našla i naravno da su me ponudili. Moram priznati da sam bila vrlo skeptična jer nikad nisam jela lignje pripremljene na ovaj način, a morske plodove ne jedem ni inače. Drago mi je da sam se prevarila i da mi se jelo apsolutno svidjelo, iako nisam nešto luda za mediteranskom kuhinjom. Nadam se da će se i vama svidjeti, pa krenimo na recept.
Sastojci
500 g lignjuna
300 g morskih plodova
1 glavica crvenog luka
2 režnja češnjaka
3 svježe rajčice
150 ml pasirane rajčice
200 ml crnog vina (ja sam koristila Feravino Frankovku)
200 ml vode
1 žlica maslinovog ulja
soli i papra po želji
1/2 žličice origana
2 lista suhog lovora
Za prilog po želji
palenta
tjestenina
riža
Priprema
1. Na zagrijano maslinovo ulje stavimo na sitne kockice isjeckani crveni luk i češnjak. Kratko propirjamo pa stavimo na kockice isjeckanu svježu rajčicu kojoj smo prethodno ogulili kožu.
2. Ja sam koristila smrznute lignjune i plodove pa sam ih prethodno odmrznula, te ih ocijedila od vode pa dodala luku i rajčici. Kratko propirjamo skupa pa prelijemo vinom i vodom. Dodamo začine i pustimo nek lagano krčka. Nakon 45 minuta gulaš je gotov i možemo ga poslužiti.
Ja sam nama radila sva tri priloga jer netko voli nešto. Ja sam ga prvi puta jela s palentom i odlično mi je odgovarao pa sam za sebe napravila palentu, a muž si je poželio tjesteninu ili rižu, pa sam na kraju napravila oboje. Uglavnom, svi smo uživali i sigurno ću ovo raditi vrlo često i ubuduće.
eto vidiš šta si propustila do sada :-p
ReplyDeletema lignje pale u svakoj kombinaciji :-D
Mogu doći na ručak?
ReplyDeleteobožavam more i sve iz mora, ovakav ručak često je i na mom stolu, uz malu razliku, ja ne stavljam origano
ReplyDeleteovo se meni jako dopada! odličan ručak
ReplyDeletesuper recept...a ispustila bi lignjeve:P baš ne volim morske hrane..:)
ReplyDeleteSretna vam godišnjica, neka ih bude još mnogo, i da sve budu začinjene ovako finom papicom :)
ReplyDeleteJa volim morske plodove, ovo djeluje superfino!
Imaš nagradu na mom blogu.
ReplyDeleteLepo izgleda, probacu da ga pripremim. =)
ReplyDeleteSretna godisnjica, nek se mnoze =)
http://maramasplace.blogspot.com/
ovo je odličnooooo! jao sad sam gladna postala :)
ReplyDeletehttp://mrssashee.blogspot.com/
mmmmmm moracu napravit :)
ReplyDeletefashionableroad.blogspot.com
This is my idea of heaven!! Im hungry just looking at the photos!
ReplyDelete