Wednesday, April 13, 2011

Piškota torta s višnjama i jogurtom



Za tople proljetne i vruće ljetne dane evo nečeg osvježavajućeg. Vrlo je lagana, jednostavna i brzna za napraviti. Recept koji sam koristila za osnovu je ova divna Tamarina torta, ali budući da ni muž ni ja nismo ljubitelji svježih jagoda ja sam ju prilagodila nama. Muž je inače ljubitelj jogurtastih tortica, pa je ova za njega bila pun pogodak (radila sam mu ju za rođendan). Jedino što on uvijek napominje kad radim jogurt torte je da umjesto običnog stavim voćni jogurt, pa sam mu i u tom pogledu ispunila želju.



Sastojci

400 g piškota
250 ml mlijeka
5 žlica likera o višanja
200 ml slatkog vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
100 g šećera u prahu
2 čvrsta jogurta
2 voćna jogurta od višanja
2 vrećice želatine
10 žlica vode
1 tegla kompota od višanja



Priprema

1. Okrugli kalup za tortu (26 cm) lagano namažite maslacem.

2. Kalup (bez dna) stavite na prigodan tanjur i obložite piškotama koje ste prethodno kratko umočili u mješavinu mlijeka i likera od višanja. Ja umačem samo nepošećerenu stranu, a pošećerenu okrenem prema van, da efektnije izgleda kad se skine kalup. Piškote odrežite tako da budu malo višlje od kalupa (odrezati treba oko 1,5-2cm). Poredajte ih i po dnu i popunite rupe ostacima.

3. Vrhnje istucite u šlag i umiješajte vanilin i šećer u prahu te jogurte.

4. Želatinu pomiješajte s vodim i ostavite da bubri 10 minuta. Miješajući ju zagrijte dok se ne otopi. Posrepeno ju umiješajte u pripremljenu kremu. Višnje ocijedite od tekućine i njih umiješajte u kremu.

5. Pola kreme rasporedite po piškotama, pa na nju posložite novi red piškota i popunite praznine. Rasporedite preostalu kremu.

6. Tortu stavite hladiti preko noći da bi se dobro stisnula. Nakon što je stisnuta možete ju ukrasiti po želji, eventualno staviti sloj crvenog preljeva.


11 comments:

  1. Sjećam se ove izvedbe; obožavamo višnje i ti si to stvarno super iskombinirala, prekrasna je!!

    ReplyDelete
  2. sviđaju mi se ovakve torte iako ih ja ne jedem jer ne volim jogurt, ali srećom ima ih tko jesti pa ih nekad i napravim, inaće višnje obožavam i torte s piškotama

    ReplyDelete
  3. Great blog and post! Love it! :)

    ReplyDelete
  4. Vrlo ukusno izgleda :D preplatila sam se :D

    ReplyDelete
  5. Odlično izgleda, jako mi se dopada i sve pohvale za prezentaciju:))

    ReplyDelete
  6. looks yummy :) thanks for sharing the recipe nice blog im your new follower i'd love if you follow back :)
    xoxox
    http://cosmopearls.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. savrseno, probacu!:)

    ReplyDelete
  8. ja ovo obožavam, baš sam za uskrs napravila nešto slično... idem sad po još jedan komad ;-)

    ReplyDelete
  9. Piskote uvek imam ..tu negde u spajzu.Ja volim Charlota tortu sa ananasom sa piskotama.Ovu cu svakakko probati zato sto su visnje najomiljenije voce mog Neustrasivog.Nazalost kod ans ne rastu visnje,koliko god to cudno zvucalo.Srecom uvozimo konzerve oblacinske visnje iz Australije;)

    ReplyDelete
  10. Ovo je savršeno za ljeto! Definitvno ćemo probati!
    xo

    ReplyDelete