Nekima ovaj naziv nije poznat i kad čuju ovu riječ nemaju pojma o čemu se radi. I meni je bilo isto. U kraju otkud sam ja ovo su lepinje, placke. Tu gdje živim sada su langošice. Vjerojatno je naziv pokupljen negdje iz mađarskog riječnika (pretpostavljam i nagađam, nemam pojma iskreno :D), jer je mađarska granica vrlo blizu. Sjećam se da ih je mama uvijek radila kad je pravila domaći kruh. Uvijek bi napravila malo više tijesta, da se imamo čime zasladiti dok se ispeče friški kruh.
Sama sam ih radila prvi puta tek nedavno iako ovaj recept imam već dugo. Nešto se nisam ranije odvažila. I ostala sam oduševljena, a i svi koji su ih probali. Zaista odličan i jednostavan recept čak i za početnike koji se prvi puta susreću s kvascem.
Sastojci
500 g brašna
1/2 kockice svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog
1 mala žličica soli
1 mala žličica šećera
200 ml mlijeka
200 ml vode
ulje za prženje
Priprema
1. U mlako mlijeko dodati kvasac i šećer. Promiješati i ostaviti da se otopi.
2. Zatim umijesiti glatko tijesto uz dodavanje tople vode. Bit će ljepljivo i mekano, ali tako i treba da bude.
Tijesto pokrij i ostavi da se odmori i udvostruči.
3. Ugrijati masnoću za prženje. Tijesto ne istresati iz posude i ne mijesiti ga ponovo.
4. Ruke namazati s uljem da se tijesto ne lijepi za njih, pa kidati rukom komadiće tijesta, staviti na čistu kuhinjsku krpu i lagano razvući što tanje.
5. Stavljati na masnoću i kratko pržiti sa oba dvije strane. Stavljati na papirnati ubrus da upije masnoću.
Idealne su za doručak i večeru u jesenskim i zimskim danima.
*p.s. sorry za preočajne fotke :(, al mrzim ovaj fotić koji imam...
moje najdraže jelo.... :-) sa vrhnjem i ribanim sirom... mmmmm..... to jelo mi je asocijacija na mamu i djetinjstvo :-)
ReplyDeleteU BiH se zovu uštipci, ili peksimeti! I mnogo ih volim, sa mladim sirom i kajmakom, njam njam!
ReplyDeletei mi ovo radimo kad ima viška tijesta za pizzu... ja ih znam kao parcipale ;-D
ReplyDeleteMislim da je to ono što se kod nas zove puhanci, jer se prženjem u ulju napuhnu. Režemo ih na rombove tako da sredina bude napuhnuta. Ili je ovo nešto sasvim drugačije?
ReplyDeleteU svakom slučaju, kao što kažeš - nešto za zasladiti se dok se čeka pečeni kruh. A i ne samo to, recept je idealan za svaku priliku.
djeluje ukusno, čula sam za njih ali nisam nikada pravila
ReplyDeleteHvala vam curke na komentarima :) Eto puno razlicitih naziva za istu stvar na jednom mjestu :)
ReplyDelete@What's for desert, na foru puhanaca je (i njih sam jednom bila radila) ali je tijesto potpuno drugacije...Ovo bude bas skroz ljepljivo i meko, nije kao kod puhanaca da se moze razvaljati valjkom :) Ali vrlo vrlo slicno :)
Prekrasno izgledaju Irena!
ReplyDeleteKad sam bila mala baka i mama su ih često radile a sad ih ja radim mojim curicama:)
Ugodan vikend:)
I moja mama je ovo uvijek radila kad bi kruh zamijesila i sad kad dođe k meni zajedno to napravimo! Teško je uopće opisati tu ljubav prema domaćim lepinjama, nešto posebno! A za taj naziv, langošice stvarno nikada nisam čula, eto hvala ti, sad znam i to!
ReplyDeleteIzgledaju ukusno :D Jela sam nešto slično! Jednostavno a fino..
ReplyDeleteMoram ti ovdje odgovoriti kad još nemam reply opciju na svome blogu. Puno puno puno ti hvala za tako divan komentar!
ReplyDeleteMislim da ću sutra za doručak ili večeru probati langošice :) S čime bi se to dalo fino jesti? Pekmez možda?
Dobar Blog :D
ReplyDeleteX
www.sarabow.de
@BREATH OF COLOR, pekmet, nutella čak :D, med, sir, pašteta, skoro sve :D Možeš ih jesti ili slane ili slatke :) Moja sestra ih recimo voli umakati u šećer :D
ReplyDeleteMoja je omama, a i ja sa njom, krajem 70-tih odlazila na redovnu renovazu u toplice u madjarski gradic Harkany. Langose u pekli i prodavali na travnatim igralistima oko terma i sjecam ih se sa posebnom nostalgijom. Masni, mirisni i finiiiiiii.
ReplyDeleteDobro je, ipak onda ne baljezgam gluposti :D
ReplyDeleteObožavam ih! Odlična blog! Pratim teee :)
ReplyDeleteLangošice :) Obožavam ih...sjećam se kad sam na moru prvi put vidjela naziv pacice, sva sam se bila zbunila :)
ReplyDeleteDa langos se kaze kod nas i jos kad se namze sa pavlakom u koji smo dodali sitno seckani beli luk...U Vojvodini na srpskom ga zovu mekike.
ReplyDeleteJa ih mnogo volim bas sa pavlakom i belim lukom.
ja baš volim, mislim da se to kod mene zove somuni, uglavnom moja ih je mama uvijek radila uz čevape i obožavala sam ih (bez čevapi, danas je obrnuto :D )
ReplyDeleteja ih rijetko pravim iako su skroz jednostavni
ne pravim ih često jer bih valjda težila tonu, ali luda sam za njima! mmmmm.......
ReplyDelete