Sunday, May 22, 2011

Muffini s komadićima čokolade



Ovo su prvi muffini koje sam ja ikad u životu pravila. Nekako su mi muffini uvijek djelovali kao "skup sport". Treba mi poseban kalu, pa mi trebaju papirnate košarice, pa tko zna koji sve sastojci, ali sam jednom u Intersparu naišla na sve povoljno, i kalup i košarice i napokon odlučila da ih isprobam. Muffini su super kad se poželite nečeg slatkog, a brzinskog. Ne možete pogriješiti.




Sastojci

250 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
2 žlice kakaa
175 g šećera
1 vanilin šećer
150 g nasjeckane čokolade (mliječne ili za kuhanje) ili čokoladnih kapljica

250 ml mlijeka
90 ml ulja
1 veliko jaje



Priprema

1. Upaliti pećnicu i staviti na 180°C. Pripremiti kalup za muffine i u svaki utor staviti jednu papirnatu košaricu.

2. Smjesu dijelimo na suhe i mokre sastojke. Prvo počnemo sa suhima. Brašno, šećere, prašak i sodu bikarbonu te kakao prosijte u jednu zdjelu. Dodajte nasjeckanu čokoladu (ili kapljice, ja sam koristila čokoladu). Sve zajedno izmiješajte.

3. Mokre sastojke, jaje, mlijeko i ulje izradite na laganoj brzini mikserom da se povežu.

4. Mokru smjesu ulijte u suhu i sve lagano sjedinite. Gotovu smjesu ulijevajte u pripremljene kalupiće. Gore po želji možete staviti još komadića čokolade.

5. Peći oko 20 minuta na 180°C.


Poslužiti uz čašu mlijeka. Ovakve stvari kod mene bez mlijeka ne prolaze :)





Na zadnje dvije fotke su muffini ukrašeni bazgoladom iz prošlog posta :)

Sunday, May 15, 2011

Nešto se kuha!


Nisam ni u snu zamišljala da će netko htjeti čitati ovo moje malo carstvo, ali eto, vas 82 zasada trpi moje škrabarije. Zbilja vam ne mogu opisati kako je lijepo vidjeti te brojčice. Stvarno mi puno znači. Tako sam odlučila da kad dosegnem broj od 100 sljedbenika napraviti malo darivanje za sve vas koji me pratite i živite u Hrvatskoj. Ovo je mali preview za ono što možete osvojiti. Nije ništa ekskluzivno niti nesvakidašnje, ali bit će od srca i nadam se da će se onaj tko ovo osvoji veseliti isto kako se ja veselim kada nešto dobijem. :)

Hvala vam još jednom svima i čitamo se!

Thursday, May 12, 2011

Bazgolada



Nastavljam u revijalnom tonu. Nakon sirupa od bazge, evo jednog zanimljivog receptića za marmeladu. Mislim da naziv sve govori - kombinacija jagoda i bazge. Kako je sezona jagoda u punom jeku, nije loše iskoristiti ih za nešto kada sezona nije. Nisam ljubitelj svježih jagoda i zbilja ih rijetko jedem, ali marmeladu obožavam. Ovo je moja prva marmelada ikad napravljena i bila sam jako ponosna na sebe kad sam vidjela da mi je odlično ispala.



Sastojci

1 kg očišćenih jagoda
5 cvjetova bazge ili 100ml sirupa od bazge
75 dkg šećera
1 limun - sok
1 želin



Priprema

1. Jagode očistiti i isjeckati na manje komadiće. Ako radite sa cvjetovima bazge njih prvo očistite i otkinite sa peteljki te dodajte jagodama. Ako radite sa sirupom njega samo dodajte jagodama.

2. Staviti želin pomiješan sa dvije žlice šećera te ostatak raditi po uputstvu na vrećici.

3. Dodati sok od jednog limuna. Dobro je cijelo vrijeme miješati i paziti da se ne zalijepi za dno posude.

4. Kada ponovno zavri, kuhati još oko 5 minuta uz stalno miješanje i skupljanje pjene koja se digne na vrhu.

5. Gotovu marmeladu lijevati u tople staklenke.


Ja nisam imala cvjetove bazge pa sam radila sa sirupom.



Thursday, May 5, 2011

Sirup od bazginih cvjetova



Proljeće je tu, vrijeme je cvata bazge pa evo jednog prigodnog recepta. Kao mala sam obožavala piti ovaj sok koji su radile moja mama i strina. Onda ga jedno vrijeme nije radio nitko, a ja sam svaki puta na spomen bazge imala onaj poznati okus u ustima i priželjkivala si koju čašicu. Nisam pila ovaj sok sigurno kojih 10-ak godina, ako ne i više i onda naišla na ovaj predivni recept i odlučila zasukati rukave i sama ga napraviti. Nemate pojma koje je to zadovoljstvo bilo. Podjeljena su mišljenja i ukusi oko ovog soka. Ili ga zbilja volite ili ga ne volite, sredine nema. Ja sam na pozitivnoj strani. Zbilja je jako jednostavan za napraviti, a posla nema skoro ništa sve do lijevanja gotovog sirupa u boce.




Sastojci

44 kom cvijeta bazge
150 g limunske kiseline
5 l vode
5 kg šećera
1 kg limuna (sok)
1 konzervans




Priprema

1. Prije svega cvijet bazge malo ovlaš oprati (možete ga lagano istuširati) da bi se maknule bubice, mravi i slične male životinjice. Ako vidite da ničega nema, ne morate ih ni prati. Uvjet je jedino da cvjetovi nisu ubrani negdje uz cestu, jer su tada jako prljavi, te takvi nisu dobri za izradu soka. Moraju biti ubrani negdje na čistom području.

2. Zatim posložiti cvijet bazge u odgovarajuću posudu i zaliti s vodom pomiješanom s limunskom kiselinom. Pustiti da odstoji 48 sati.

3. Nakon toga tekućinu procijediti, staviti 5kg šećera i sok od 1kg limuna te pustiti da se šećer skroz otopi. Povremeno promiješati. Dodati konzervans koji se isto treba dobro otopiti. Kada se sve otopi lijevati u čiste boce koje dobro zatvorite.





Ove fotkice su od prošle godine, jer ga ove godine još nisam radila, ali stavljam recept za slučaj da ga nemate, a da vam vrijeme cvata bazge ne prođe. Meni je od ove količine sastojaka ispalo točno 7,5 l gotovog sirupa.



Sunday, May 1, 2011

Moja prva blogerska nagrada!



Eto, došao valjda red i na mene. Skroz mi je drago da se netko sjetio mene i mog malog kulinarskog kutka. Nagradu sam dobila od Nale s bloga Coolinarija. Ova nagradica, kao što već većina vas zna, ima mali zadatak. Trebam napisati 10 činjenica o sebi koje možda dosada niste znali. Pa eto, krenimo.

1. Neispunjena želja još od djetinjstva mi je znati svirati klavir. Sjećam se da smo doma u kuhinji imali bijeli stol na kojem sam olovkom uvijek crtala klavirske tipke i tako u prazno svirala. Da su mi barem kupili onaj mali mali sintisajzer :D, bila bi presretna. Vjerujem da nikad za ništa nije kasno, ali sumnjam da bi sad imala volje učiti.

2. Obožavam Australiju. Imam nekoliko knjiga, vodiča o toj divnoj zemlji koju ću kad tad posjetiti, naravno, ako financije dopuste.

3. Kao osnovnoškolka i srednjoškolka sam igrala rukomet i odbojku. Ništa spektakularno, ali eto, morala sam se nečim baviti.

4. Obožavam glazbu, dobru glazbu, volim pjevati, dan mi započinje s palenjem radija. U osnovnoj školi sam vrlo uspješno pjevala u školskom zboru, prošla sam sve glasove, od soprana do alta, alt mi najbolje leži. Onoliko koliko volim glazbu, toliko ne volim i ne gledam filmove. Zanimljiva stvar je pak da znam skoro sve glumce koji se pojavljuju u pojedninim filmovima :D

5. Najdraži glazbenik mi je Mike Oldfield. Njegova najdraža stvar mi je Sentinel. Imam sve njegove albume (što orginal, što kopije). Definitivno pravi virtuoz na instrumentima!

6. Muža sam upoznala na internetu :D Evo i dokaza ako neko od vas možda ne vjeruje i misli da nisam normalna. Tada sam živjela u Njemačkoj. "Trpimo se" evo već 5 godina. :D

7. Da, 7 mi je najdraži broj! Čak sam i na dresu (ponekad) nosila ovaj broj, ako ga neka od starijih igračica već nije imala.

8. Ne smatram se nekom vrsnom kuharicom, iako sam u očima mnogih vrhunska, to zaista nije tako. Muž redovno ima neke sitne primjedbice.

9. Obožavam celer! I tjesteninu! I lubenicu! I naranče! I crveni luk! Da, ovo su mi trenutno definitivno najdraže stvari za klopu.

10. Ovisnica sam o Internetu -.-


Eto, to je to! Čak nije uopće bilo tako teško kao što sam mislila da će biti.

Pratim zbilja hrrrpu blogova, pa će mi biti teško odlučiti kome ću nagradu dati, ali eto, moram pa evo popisa:

9. Taya